logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

VMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau.

T 2024-05-08 18:30
Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Vilnius
12.01 - 28.00
Dviejų veiksmų siurrealistinių bruožų drama
 
Valstybinis Vilniaus mažasis teatras kviečia į premjerą – rež. Žilvino Vingelio spektaklį pagal prancūzų rašytojo, poeto, dramaturgo, dailininko, prozininko, scenaristo, kino režisieriaus, grafikos dizainerio, pianisto, interjero ir mados dizainerio, skulptūrų ir siurrealistinių objektų autoriaus, muzikos ir bokso vadybininko Jeano Cocteau (1889–1963) pjesę „Orfėjas“ (1925). Internetinė studijų ir informacijos apie kiną bazė „AllMovie“ apibūdino J. Cocteau kaip „vieną sėkmingiausių ir įtakingiausių avangardo kino kūrėjų“. Anot kino istorikės ir laidos „Reel Pieces“ vedėjos Annette’ės Insdorf, J. Cocteau „kūryba yra neprilygstama savo meninės raiškos įvairove“, o „National Observer“ teigė, kad iš „menininkų kartos, kurios drąsa davė pradžią visam XX a. menui, J. Cocteau buvo arčiausiai Renesanso žmogaus“.
 
Ši pjesė (originalus pavadinimas „Orphée“) – ne tik pirmasis J. Cocteau stambus kūrinys teatrui, bet ir pirmasis šio menininko bandymas imtis Orfėjo temos, vėliau lydėjusios jį visą kūrybinį gyvenimą.
 
1926 m. šią pjesę Paryžiuje pastatė armėnų kilmės prancūzų teatro režisierius Žoržas Pitojevas (Georges Pitoëff, tikr. Georgij Pitoev) su žmona Liudmila Pitojeva (Ludmilla Pitoëff). Premjerinio spektaklio dekoracijas kūrė rašytojo Victoro Hugo proanūkis Jeanas Hugo, o kostiumus – prancūzų dizainerė, „Chanel“ mados namų įkūrėja ir pasaulinė mados ikona Coco Chanel. Savo kūrybiniame gyvenime J. Cocteau bendradarbiavo ir kūrė su tokiais savo kartos menininkais kaip Erikas Satie, Pablo Picasso, Guillaume’as Apollinaire’as ir kiti.
Pjesės siužetas apjungia klasikinio teatro, siurrealizmo, dadaizmo ir vizualiųjų menų tradicijas. Istorinė ir menotyrinė pjesės reikšmė nenuginčijama, o jos pastatymų Lietuvos teatro istorijoje beveik nėra. Pasak rež. Ž. Vingelio, pagrindinės pjesės temos – tikrovės ir sapno, gyvenimo ir mirties, kūrybinių ambicijų ir asmeninės laimės priešprieša.
 
Veiksmo vieta – jaunos šeimos (Orfėjo ir Euridikės) namai Trakijoje, įgaunančioje XX a. 3-iojo dešimtmečio Paryžiaus bruožų. Orfėjas, siurrealistinio sąmonės srauto poetas, siekia parašyti genialų eilėraštį artėjančiam masinio populiarumo poezijos konkursui. Jo kūrybinis metodas – namuose apsigyvenusio arklio tardymas, viliantis pertvarkyti visą poeziją. Pamiršta ir atstumta Euridikė randa paguodą stikliaus Ertebizo draugijoje. Deja, labai greitai paaiškėja, kad nei Ertebizas, nei arklys nėra tie, kuo dedasi...
 
Spektaklyje bus galima išvysti trijų kartų aktorių ansamblį, intermedialius sceninius sprendimus, taip pat – chirurgus aukštalipius, stikliumi dirbantį Angelą Sargą, durimis Mirčiai virtusius veidrodžius ir kitus siurrealistinius įvaizdžius, tapusius J. Cocteau ir spektaklio kūrybinės komandos kuriamo pasaulio dalimi.
 
Apie režisierių
Žilvinas Vingelis – Lietuvos teatro režisierius, audiovizualinių eksperimentų teatro „Kosmos Theatre“ įkūrėjas ir meno vadovas, Vilniaus teatro „Lėlė“ kūrybinių programų koordinatorius. Nuo 2019 m. Žilvinas yra „Kosmos Theatre“ organizuojamų kasmetinių tarptautinių vizualinio teatro dirbtuvių „Kosmos LAB“ meno vadovas, o nuo 2021 m. – Vilniaus teatro „Lėlė“ organizuojamos kasmetinės šiuolaikinio lėlių ir objektų teatro laboratorijos „SurReality Check“ koordinatorius. Be vizualinio ir šiuolaikinio muzikinio teatro („Kafka insomnia“, „Lila: slaptas demiurgo žaidimas“, „Sonio bliuzas“), Žilvinas eksperimentuoja virtualios realybės („Nepažįstamoji“, „Your Dream“, „Gyvenimas Klajonėse”), internetinio meno („#Protestas“), mobiliųjų aplikacijų (,,Kosmos APP“),  instaliacijų (,,Kosmos Cars“), muzikinių eksperimentų („Koncertas ir instaliacija fortepijonui ir baldui“, „Kūrinys fortepijonui, dvejoms kameroms ir septyniems objektams“), šiuolaikinės operos (M. Nymanas „Vyras, kuris palaikė savo žmoną skrybėle“) srityse, bendradarbiauja su lietuvių video menininkais, vizualiųjų menų atstovais ir kompozitoriais tarpdisciplininiuose meno projektuose. Ž. Vingelis taip pat yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas bei meno doktorantas.
2021 m. su kūrybine komanda buvo įvertintas „Auksiniu scenos kryžiumi“ Pandemijai atsparaus teatro kategorijoje.
 
Rež. Žilvinas Vingelis – 2023 m. trečius metus iš eilės vykusio VVMT organizuojamo konkurso „DramaTest“ nugalėtojas, vertinimo komisijai pristatęs eskizą pagal J. Cocteau pjesę „Orfėjas“.
 
JEAN COCTEAU
ORFĖJAS
Iš prancūzų kalbos vertė Birutė Gedgaudaitė
Vertimą iš prancūzų kalbos atnaujino Vincentas Klipčius
 
Kūrybinė grupė:
Režisierius – Žilvinas Vingelis,
Pjesės autorius – Jeanas Cocteau,
Scenografijos autorė ir kostiumų dailininkė – Dovilė Gecaitė,
Kompozitorius – Andrius Šiurys,
Videomenininkas – Rimas Sakalauskas,
Šviesų dailininkas – Simas Sirutavičius,
Choreografas – Mantas Stabačinskas.
Režisieriaus padėjėjas - Andrius Merkevičius
Vaidina:
Orfėjas – Tomas Rinkūnas,
Euridikė – Agnė Šataitė,
Ertebizas – Kasparas Varanavičius,
Arklys – Greta Šepliakovaitė,
Mirtis – Valda Bičkutė,
Azraelis, 1-asis Mirties pagalbininkas / Laiškininko balsas– Robertas Petraitis,
Rafaelis, 2-asis Mirties pagalbininkas – Lukas Dirsė,
Policijos komisaras – Arvydas Dapšys,
Teismo sekretorius – Tomas Stirna.
 
Premjera – 2024 m. balandžio 26, 27 d.
Renginys Data / Laikas Renginio vieta Kaina  
VMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau. T 2024-05-08 18:30 Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Vilnius 12.01 - 28.00
Renginys VMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau.
Data / Laikas T 2024-05-08 18:30
Renginio vieta Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Vilnius
Kaina 12.01 - 28.00
Svarbi informacija
Perkant 10 ir daugiau bilietų kreipkitės: vipklientai@bilietai.lt

Salės plane a ir b raidėmis pažymėtos vietos, kuriose kėdės yra be atlošo.
Durys atidaromos: 30 min. iki renginio
Trukmė: 2:30
Pertraukos: 1
Ikimokyklinio amžiaus vaikai į spektaklį neįleidžiami.
Vaikai nemokamai neįleidžiami.

Nuolaidos (prieš renkantis vietas, suveskite kodą):
- 15% 1 bil. moksleiviams, studentams (kontrolės metu pateikti nuolaidą įrodantį dokumentą)
- 30% 2 bil. senjorams (į nuolaidos laukelį įvesti SENJORAS)
- 30%
2 bil. neįgaliesiems (į nuolaidos laukelį įvesti NUOLAIDA30)
- 25% draugų bilietas (3+1) (į nuolaidos laukelį įvesti DRAUGAI)
- 15% perkant 10 ir daugiau


Renginio organizatorius prisiima atsakomybę dėl renginio ir jo kokybės. Bilietai nekeičiami ir pinigai už juos negrąžinami (įskaitant atvejį, kai neapsilankoma renginyje). Renginį atšaukus ar nukėlus, dėl bilietų ir pinigų grąžinimo sprendimą priima ir už pinigų gražinimą, nuostolių atlyginimą atsako organizatorius. Bilietų platintojas veikia tik kaip atsiskleidęs tarpininkas, todėl neatsako už pinigų grąžinimą, nuostolių atlyginimą. Dėl pinigų gražinimo kreiptis reikia į renginio organizatorių. Daugiau informaciją apie bilietų grąžinimus rasite „Vartotojų taisyklėse“ čia.

Renginio vieta
Valstybinis Vilniaus mažasis teatras
Gedimino pr. 22 Vilnius Lietuva
Organizatorius
Valstybinis Vilniaus mažasis teatras
Gedimino pr. 22 Vilnius
jolanta@vmt.lt / + 37065060699
Įmonės kodas: 188200375
PVM kodas ND
Renginys VMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau.
Data / Laikas T 2024-05-08 18:30
Renginio vieta Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Vilnius
Kaina 12.01 - 28.00
Kitos datos Tas pats organizatorius Ta pati renginio vieta
Pirkti bilietą VMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau. PopuliarusPopuliarusVMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau. Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Vilnius
Pirkti bilietą VMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau PopuliarusPopuliarusVMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Vilnius
Išankstinis pardavimas baigėsi VMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau. PopuliarusPopuliarusVMT premjera | ORFĖJAS. Rež. Ž. Vingelis, pjesės aut. J.Cocteau. Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Vilnius
Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti